Oznaczanie antybiotykowrażliwości drobnoustrojów

Szkolenie obejmuje naukę oceny antybiotykoodporności bakterii za pomocą krążków z antybiotykami

Koszt: 299 zł
Termin szkolenia: ustalany indywidualnie po rejestracji na szkolenie.
Forma szkolenia: stacjonarne, teoretyczno-praktyczne.
Wielkość grupy: 3 osoby

Plan szkolenia:

Dzień 1

  1. Zapoznanie z przepisami BHP i oceną ryzyka.
  2. Wstęp teoretyczny na temat oznaczenia wrażliwości drobnoustrojów na antybiotyki w oparciu o wytyczne EUCAST.
  3. Przygotowanie zawiesin 3 różnych bakterii – praca z densytometrem.
  4. Posiew zawiesiny na płytki.
  5. Nałożenie odpowiednich antybiotyków na płytki z bakteriami – praca pod komorą laminarną.

Dzień 2

  1. Pomiar stref zahamowania wzrostu i interpretacja uzyskanych wyników.
  2. Podsumowanie szkolenia.

Izolacja i identyfikacja bakterii

Szkolenie obejmuje naukę posiewów, identyfikacji serologicznej, biochemicznej, barwienie Grama oraz obserwacje mikroskopowe bakterii

Koszt: 999 zł
Termin szkolenia: ustalany indywidualnie po rejestracji na szkolenie.
Forma szkolenia: stacjonarne, teoretyczno-praktyczne.
Wielkość grupy: 3 osoby

Plan szkolenia:

Dzień 1

  1. Zapoznanie z przepisami BHP i oceną ryzyka.
  2. Wstęp teoretyczny na temat izolacji i identyfikacji bakterii.
  3. Przygotowanie podłoża do namnażania i izolacji.
  4. Wykonanie posiewu na podłoże namnażające.

Dzień 2

  1. Wykonanie posiewu redukcyjnego w celu zyskania pojedynczych kolonii.
  2. Wykonanie barwienia Grama.
  3. Obserwacja mikroskopowa.

Dzień 3

  1. Wykonanie przesiewu pojedynczej kolonii na paski.
  2. Przygotowanie do identyfikacji biochemicznej.

Dzień 4

  1. Identyfikacja serologiczna.
  2. Identyfikacja biochemiczna.

Dzień 5

  1. Odczyt wyników.
  2. Podsumowanie szkolenia.

Szkolenie z podstaw mikrobiologii

Szkolenie obejmuje naukę przygotowywania podłóż oraz posiewów mikrobiologicznych

Koszt: 499 zł
Termin szkolenia: ustalany indywidualnie po rejestracji na szkolenie.
Forma szkolenia: stacjonarne, teoretyczno-praktyczne.
Wielkość grupy: 2-3 osoby

Plan szkolenia:

Dzień 1 – różne typy posiewów

  1. Zapoznanie z przepisami BHP i oceną ryzyka.
  2. Wstęp teoretyczny na temat rodzajów podłoży i kontroli jakości, typy posiewów oraz metody oznaczania liczby bakterii w próbach.
  3. Przygotowanie podłoży do namnażania i izolacji (podłoże płynne oraz stałe: płytki na następny dzień do oznaczania CFU) – inkubacja w cieplarce w celu potwierdzenia jałowości.
  4. Prezentacja różnych typów posiewów i wykonanie przez kursantów: izolacja na różne podłoża (podstawowe TSA, podłoże z krwią, podłoże chrom), posiew namnażający do bulionu, posiew na skos, posiew na paski.

Dzień 2 – oznaczanie liczby bakterii w próbce (metodą seryjnych rozcieńczeń vs EasySpiral)

  1. Suszenie podłóż do posiewów.
  2. Pomiar zmętnienia i wykonanie seryjnych rozcieńczeń badanej próbki.
  3. Posiewy metodą spiralną.
  4. Posiewy metodą tradycyjną (murawa głaszczką).
  5. Odczyt posiewów.

Dzień 3

  1. Liczenie kolonii z posiewów tradycyjnych.
  2. Obliczenia liczby CFU w badanych próbkach.
  3. Odczyty liczby bakterii z posiewów spiralnych i tradycyjnych czytnikiem Scan500.
  4. Porównanie obliczeń ręcznych z odczytem z urządzenia.
  5. Podsumowanie szkolenia.