Podłoża wg Garda
Podłoże wg Garda jest agarowym podłożem miękkim, które dzięki swojemu składowi umożliwia bakteriom Salmonella silne rozwinięcie antygenów rzęskowych.
Warunkiem otrzymania prawidłowych reakcji antygenów rzęskowych H z surowicami anty-H jest wykonanie dobrego podłoża Garda (miękkiego). Wymaga to właściwego doboru stężenia agaru, które zależy od stopnia jego usieciowania. Z tego względu każdą partię podłoża należy skontrolować ze szczepami wzorcowymi.
Podłoże wg Garda jest przygotowane ze składników certyfikowanych i pozwala na uzyskanie dobrze urzęsionych bakterii Salmonella. Wyraża się to wzrostem bakterii na całej powierzchni płytki, co zazwyczaj pozwala na określenie obydwu faz antygenu rzęskowego w szczepach dwufazowych.
Dla zahamowania bardzo mocno rozwiniętej fazy i wyindukowania słabo rozwiniętej fazy, można do tego podłoża dodać kilka kropel surowicy (6 kropel na płytkę), z którą szczep aglutynuje bardzo silnie.
Nr kat. | Nazwa produktu | Skład zestawu | Certyfikaty do pobrania |
---|---|---|---|
PG001 | Podłoże miękkie wg Garda Opakowanie na: 1 litr |
bulion – 15,0g agar – 5,0g dezok. sodu – 0,3g op.= 20,3g |
Pobierz certyfikaty |
PGS01 | Podłoże miękkie wg Garda Opakowanie na: 5×100 ml |
bulion – 1,5g agar – 0,5g dezok. sodu – 0,03g op.=5×2,03g |
Pobierz certyfikaty |
Podłoża agarowe
Podłoże agarowe 1,5% jest podłożem stałym stosowanym in vitro do identyfikacji antygenów somatycznych bakterii Salmonella w aglutynacji szkiełkowej. Jest gotowym podłożem namnażającym do hodowli bakterii Salmonella, pozwalającym na uzyskanie wzrostu gładkich kolonii bakteryjnych. Skład podłoża pozwala na właściwe rozwinięcie antygenów strony somatycznej, co umożliwia wstępną identyfikację serologiczną szczepów Salmonella.
Nr kat. | Nazwa produktu | Skład zestawu | Certyfikaty do pobrania |
---|---|---|---|
PG002 | Podłoże agarowe 1,5% Opakowanie na: 0,5 litra |
bulion – 7,5g agar – 7,5g op.=15g |
Pobierz certyfikaty |
PGS02 | Podłoże agarowe 1,5% Opakowanie na: 5×100 ml |
bulion – 1,5g agar – 1,5g op.=5x3g |
Pobierz certyfikaty |