Podłoże Garda

Podłoże wg Garda jest agarowym podłożem miękkim, które dzięki swojemu składowi umożliwia bakteriom Salmonella silne rozwinięcie antygenów rzęskowych.

Warunkiem otrzymania prawidłowych reakcji antygenów rzęskowych H z surowicami anty-H jest wykonanie dobrego podłoża Garda (miękkiego). Wymaga to właściwego doboru stężenia agaru, które zależy od stopnia jego usieciowania. Z tego względu każdą partię podłoża należy skontrolować ze szczepami wzorcowymi.

 

Podłoże wg Garda jest przygotowane ze składników certyfikowanych i pozwala na uzyskanie dobrze urzęsionych bakterii Salmonella. Wyraża się to wzrostem bakterii na całej powierzchni płytki, co zazwyczaj pozwala na określenie obydwu faz antygenu rzęskowego w szczepach dwufazowych.

Dla zahamowania bardzo mocno rozwiniętej fazy i wyindukowania słabo rozwiniętej fazy, można do tego podłoża dodać kilka kropel surowicy (6 kropel na płytkę), z którą szczep aglutynuje bardzo silnie.

 

Nr kat. Nazwa produktu Skład zestawu Certyfikaty do pobrania
PG001 Podłoże miękkie wg Garda
Opakowanie na: 1 litr
bulion – 15,0g
agar – 5,0g
dezok. sodu – 0,3g
op.= 20,3g
Pobierz certyfikaty
PGS01 Podłoże miękkie wg Garda
Opakowanie na: 5×100 ml
bulion – 1,5g
agar – 0,5g
dezok. sodu – 0,03g
op.=5×2,03g
Pobierz certyfikaty